
Günümüzün son derece rekabetçi e-ticaret ortamında başarılı bir çevrimiçi mağaza oluşturmak, çekici bir web sitesinden, güzel bir ürün teşhirinden ve kolay ödemeden daha fazlasını gerektirir. Bir müşteri alışveriş sepetinize ulaşana dek uzun bir yolculuktan geçer ve alışverişten sonrasında da bu yolculuk devam eder.
Geçmişte, kullanıcılar satın almaya giden doğrusal bir yol izliyordu. Günümüzde tüketiciler, birden çok platformda çok kanallı bir ortamda şirketlerle kaynaşmaya alışkındır. Kendi kendine sizle bağ kuran sadık kitleler geçmişte kaldı ve bu da, kalabalık bir pazarda markanızı ayırt etmek için marka hikayesi anlatmayı hayati hale getiriyor.
Müşteriniz ile Yakın İlişkiler Kurun.
Çoğu satıcı, yalnızca çevrimiçi alışverişin işlevselliğine odaklanma hatasını yapar. Envanter, işlemler, fiyatlandırma, promosyonlar ve teslimat başarı için kritik öneme sahip olsa da müşterilerle duygusal bir bağ kurmanın ve onları şirketin satış çabalarıyla uyumlu hale getirmenin önemi genellikle ihmal edilir.
Bir marka için tüketici ile duygusal bağ kurmak oldukça zorlu bir süreçtir. Özellikle hayal gücünü etkilemeyen ürünlerde bu daha da zorlaşır. Bir tırnak makası ya da bir basit ev gereci ile bir tüketicinin arasında bağ kurmak için nasıl bir hikayeye ihtiyaç duyduğunuzun cevabını bulmak için müşteri profilinin iyi analiz edilmesi olmazsa olmazdır.
Nasıl Bir Hikaye Müşterinizin Dikkatini Çekin.
İlk bakışta bir hikaye yaratmak zor görünse de müşterinizin ihtiyaçlarına ve ilgisine odaklanarak doğru hikayeler yaratabilirsiniz. Tüketicilerin motivasyonları, korkuları ve isteklerine göre oluşturulmuş ve bu duygulara gerçekten dokunabilen bir hikayenin başarısız olması kaçınılmazdır. Aslında bağ kurması zor gibi görünen ev eşyaları ev kadınlarına yardımcı rolünde öne çıkarılıyor ya da bahçe malzemeleri ile bahçe ile uğraşan emekli insanlar ilişkilendiriliyor. Kitleniz doğru bir şekilde tespit edilirse doğrudan onların değerlerine hitab edebilecek hikayeler yaratabilirsiniz. Örneğin yaş aralığı olarak belirlediğiniz bir kitleye o kitlenin çocukluk yıllarına atıfta bulunan bir reklam ilgi çekici gelebilir.
Özgün ve Yaratıcı Olmaya Odaklanın.
İyi bir hikaye anlatıcısı hikayesini sürekli geliştirmeli ve canlı tutmalıdır. Aynı hikayenin sürekli olarak tekrar edilmesi hem müşterinin sıkılmasına hem de marka imajının değer kaybetmesine sebeb olur.
Bir içerik hazırlarken en büyük önceliğiniz özgünlük olmalıdır. İçeriğin ne anlattığı nasıl göründüğünden çok daha önemlidir. Bir içeriğin değerli olabilmesi için en önemli kriter okuyucunun ilgisidir.Hazırladığınız her içeriğin izleyici gözünden bir resmini çekip ona göre aksiyon almanız gerekmektedir. İşe yarar bir bilgi mi, alakalı mı, ilginç ve gerçek mi? Müşterinin ilgisini çekmesi karşılığında gerçek değer sunan şirketler geri gelmek için bir neden sağlar. Gerçeklik her şeyi değiştirir. Tüketiciler tek derdi bir şeyler satmak olan firmaları çok çabuk fark eder ve bu markaların onlarla bağ kurabilmesi çok zordur. Bunun aksine, özgün, yaratıcı ve işe yararlı değerler paylaşarak ilgi çekmeye çalışan şirketler çok daha rahat duygusal bağlar kurabilirler.
Müşterilerin Sorunlarına ve Bu Sorunların Çözümlerine Odaklanın.
Gerçek bir hikaye anlatıcısı bunun bir pazarlama taktiği ile sınırlı olamayacağını bilir. Bu firmaların kendilerini tanımlama şekli bir anlamda kartvizitidir. Dış dünya ile iletişimin temel taşını bu oluşturur. Pek çok firma hikaye anlatmaya çalışırken kendilerinin ne kadar iyi ve büyük olduğunu anlatmaya çalışır. Başarılarını ardı ardına sıralayıp böbürlenirler. Ancak bir müşteri ile bağ kurmanın doğru yolu bu değildir. Hatta bazen bu müşterinin sizden uzaklaşmasına sebep olabilir.
Başarılarınızdan bahsetmek ya da ürünlerinizi övmek yerine müşterilerinizin sorunlarından ve bu sorunları nasıl çözdüğünüzden bahsetmelisiniz. Doğru ve derin bir anlayış ile onları gerçekten anladığınızı ve ve ürünlerinizde müşterilerinizin ihtiyaçlarını ön planda tuttuğunuzu göstermelisiniz. Tüm iletişim kaynaklarınız ürünlerinizin insanların hayatlarını nasıl daha iyi hale getirdiğini ve önlerinde duran zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olduğunu anlatmalıdır. Müşteri ilişkilerinde anlatılanlardan daha çok bu bağlamda yaptıklarınız gerçek bağlar kurmanıza yardımcı olacaktır. Bu yüzden gerçek dışı söylemler ile güvenilirlik kaybetmek yerine var olan gerçek değerlerinizi ön plana çıkarın.
Hikaye anlatma yeteneği öylece var olan bir yetenek değildir. Farklı içerik türlerini test ederek, sonuçları analiz ederek ve tüketicilerin değişen ilgi alanlarına göre gelişerek gelişen ve zaman isteyen bir süreçtir. Hikaye anlatıcılığı internet müşterileri ile bağ kurmanın ve bu şekilde bir marka değeri yaratmanın en kritik noktasıdır.