fbpx
E-ticaret

E-ticaret Yapanlar İçin Sınıf Atlatacak 43 İpucu

#1 Sürekli yeni stratejiler deneyin.

Farklı ürünler için reklamlar oluşturmanız gerekecek. Farklı reklam metinleri, formatlar ve görseller deneyin. En sonunda size müşteri getirecek ve satışlarınızı artıracak şey, reklamlarınızda denemeler yapmaktır. Kârlı reklamlar oluşturduktan sonra web siteniz üzerinde denemeler yapmaya başlayabilirsiniz. Birçok kişi önce web sitelerini geliştirmeye odaklanır. Ancak, henüz müşteriniz yoksa, müşterilerin hangi özelliklere nasıl tepki vereceğini bilemezsiniz. Müşterileriniz hakkında varsayımlarda bulunmaktan kaçının. Gerçekten neyin işe yarayacağı konusunda hata yapmaya açık olun. Deneyime dayalı verilere bakmadan gerçeği göremezsiniz. 

#2 Kazandığınız parayı işinize geri yatırın.

Yaptığınız bütün kârı elinizde tutmak cazip gelebilir. Ancak işinizin büyümesini istiyorsanız, işinize yeniden para yatırmanız gerekecektir; para parayı getirir. Örneğin, yeni ekipman satın almak yerine, kârınızı reklamlara harcayın. İnsanların hangi ürüne en iyi şekilde tepki verdiğini görmek için oluşturduğunuz reklamlar ilk başta muhtemelen 5-10 dolar tutarında olacak. Ancak, kazanan ürününüzü bulduktan sonra, hayalini kurduğunuz parayı elde etmek için 5 dolardan fazla harcamanız gerekecek. Hedefiniz her ay 3000$ kâr elde etmekse, reklamlara yaklaşık 3000$ harcamanız gerekecek ve bu da yaklaşık 9000$ olarak size geri dönecektir. Kârlarınızı birkaç aylığına yeniden yatırarak, işletmenize büyüme ve sürdürülebilir olma şansı kazandırabilirsiniz. Öne çıkarılan Facebook gönderileri bazı işletmeler için en iyi sonucu verse de, sizin için en uygun reklam türünü bulmanız gerekir. Kendinize en uygun reklam türünü bulmak için ise bir profesyonele danışmaktan çekinmemelisiniz. 

#3 Bir program belirleyin ve ona sadık kalın.

Yeni bir e-ticaret mağazası başlatırken, müşterilerinizin sitenizi ne zaman tekrar kontrol edeceklerini bilmeleri için tutarlı bir program izlemek isteyebilirsiniz. Örneğin, her hafta yeni ürünler ekleyecekseniz, insanların her hafta o gün web sitenizi tekrar kontrol etmesi için haftanın aynı günü ekleme yapmalısınız. Bir bloga bağlı kalırsanız, aynı günlerde gönderiler eklemek, insanları tekrar kontrol etmeye teşvik edecektir. Tutarsız hale gelir gelmez müşteri sadakatinizi kaybetmeye başlarsınız. Elbette stratejinizi düzenli olarak güncellemeniz gereklidir; ama bir kez doğru stratejiyi belirledikten sonra en azından nasıl bir sonuç vereceğinin gözlemlenebileceği kadar sadık kalmalısınız.

#4 İletişim kanallarına ilk günden itibaren önem verin.

Mağaza alan adınızı satın alır almaz bir hedef kitle oluşturmaya başlayın. Bir hayran kitlesi oluşturmak için sosyal medyadaki gönderilerle başlayabilirsiniz, böylece lansman yaptığınızda satın almaya hazır bir kitleniz olur. Mağazanız başlatıldığında, e-posta adreslerini toplamaya ve yönlendirme trafiği oluşturmaya başlamak isteyebilirsiniz. Bunu ilk günden itibaren yaparak, müşteri tabanınızı daha hızlı büyütebilirsiniz. Sosyal medyanızı, e-posta listenizi ve yönlendirme trafiğinizi oluşturmaya odaklanarak, uzun vadede muhtemelen reklamlara daha az harcama yapmanız gerekecektir. İletişim kanalları ve sosyal ağlar üzerinden nasıl içeriğinizi geliştirip verimli hale getireceğiniz konusunda ise profesyonel bir fikir almak faydalı olacaktır. Böylelikle içeriğinizi kendi kanallarınız aracılığıyla hedef kitlenize tanıtmış olursunuz. 

#5 Influencer pazarlamasına en başından önem verin.

Influencer pazarlaması hem size doğrudan müşteri ile bağ kurma şansı verir hem de en doğru kitleye ulaşmanıza yardımcı olur. Ürünlerinizi tanıtmak için en iyi influencerları bulmak birkaç ay sürer ve o zaman bile işe yarayacağının garantisi yoktur. Kendinize uygun iyi bir influencer bulmak genelde göründüğünden çok daha zordur. Önemli olan kaç takipçisinin olduğu değil nasıl bir takipçi kitlesine sahip olduğudur. Bazen bir influencerın fiyatı yüksek olur ama bu satışlara dönüşmez.

#6 Müşterilerin sizinle ilgili bilgilere erişimi olduğundan emin olun.

Bir e-ticaret mağazası başlatırken, müşterilerinizin bilinçli bir satın alma işlemi yapmak için ihtiyaç duydukları her şeye erişebildiğinden emin olun. Müşterilerin ürün ayrıntıları, satış politikası, nakliye ve iade şartları gibi tüm gerekli bilgilere kolayca erişebilmelidir. Müşterilerin bir problemi veya sorusu olduğunda size ve iletişim bilgilerinize rahatça ulaşabilmelidir.

#7 Ürün açıklamaları ve kategori yazılarına önem verin.

Ürün hakkında listelenen maddeler, ürün ayrıntılarını vermenizi sağlar, ancak satışları kendi başlarına götürmeye yardımcı olmaz. Ürün hakkında bir açıklama yazmak ve en değerli maddeleri seçmek, daha fazla satış yapmanıza yardımcı olacaktır. İnsanlar, bir ürün için tereddüttelerse genellikle reklam metnini okurlar. Ürünün müşterinize nasıl fayda sağlayacağını ayrıntılı olarak anlatan kısa bir paragraf yazarak, ürünün nasıl kullanılacağını açıklarken özelliklerinden bahsederek muhtemel müşterinizi satın almaya daha iyi ikna edebilirsiniz. Örneğin, mağazanızda elbise satıyorsanız, bir sonraki etkinliklerinde ne kadar harika görüneceklerinden, kumaşın görünüşlerini nasıl iyi sergileyeceğinden bahsedebilir ve elbiseyi en iyi şekilde tamamlayacak ayakkabı veya aksesuar seçenekleri önerebilirsiniz.

#8 Web sitenizi görsel olarak çekici hale getirin.

Web sitenizin tamamı görsel olarak çekici olmalıdır. Ürün sayfalarında farklı açıları ve kullanımları gösteren birden fazla ürün resmi bulunmalıdır. Ana sayfanız, müşterinin kendisini ürünle birlikte hayal etmesine olanak tanıyan, dikkat çekici bir afiş resmine sahip olmalıdır. Blog yazılarınız dahi göze hitap etmelidir. Metin gövdelerini ayırmak için her gönderide birkaç resim, gif veya video kullanabilirsiniz. 

#9 Mağazanız hakkında doğru kişilerden geri bildirim alın.

Yeni mağazanızı başlattığınızda, onunla ilgili geri bildirim almak çok önemlidir. Girişimcilerin bu konuda yaptığı en büyük hatalardan birisi de, sektörlerindeki diğer girişimcilerden gelen geri bildirimlere çok bel bağlamalarıdır. Buradaki sorun, pazarınızı ve ürünlerinizi rakiplerinizle paylaşıyor olmanızdır. Rakipleriniz size ancak genel geçer konularda tavsiye verebilir, özelleşmiş ve daha kapsamlı stratejilerini paylaşmaz. Siz de sektör içinden tavsiye alırken ya da verirken karşınızdaki ile rekabet halinde olduğunuz gerçeğini unutmayın.

#10 Müşterilerin aradıkları ürünleri kolayca bulabilmesi için ürünlerinizi iyi kataloglayın.

Yalnızca 15 ürününüzün olduğu ilk aşamalarda tüm ürünlerinizi genel kategorilere ayırmak cazip gelebilir. Ancak mağazanızı büyüttükçe, ürün kategorizasyonunuzda biraz daha spesifik olmak isteyebilirsiniz. ‘Kadın’, ‘Erkek’ ve ‘Çocuk’ gibi ürün kategorilerine sahip olmak, SEO açısından pek etkili değildir ama yine de birçok mağaza buna yaygın olarak yer verir. Daha da kötüsü, bazı mağazaların tüm kadın ürünlerini hiçbir alt kategori olmadan “kadın” kategorisi altında toplaması. Çoğu müşteri, mağazanızda elbise olup olmadığını öğrenmek için tüm koleksiyona göz atmaktan hoşlanmayacaktır. Amazon’un ürün kategorilerini nasıl düzenlediğine bakın. Çok özel ürünleri kolaylıkla bulabilirsiniz. Bir müşterinin aradıklarını tam olarak bulmasını ne kadar kolay hale getirirseniz, mağazanızdan satın alma olasılıkları o kadar yüksek olur. 

#11 Birden fazla sosyal medya platformunda olun.

Sosyal medya söz konusu olduğunda birçok mağaza sadece tek bir platformda olma hatasına düşüyor. Örneğin, bazıları yalnızca Instagram’da gönderi paylaşabilir ve etkileyici pazarlama yoluyla pazarlama çabalarını oraya odaklayabilir. Bazıları ise Facebook reklamlarının mağazaları için harika çalıştığını gördükleri için reklamlarını yalnızca Facebook’a odaklıyor. Bu platformların bir kombinasyonunu kullanmak biraz daha fazla uğraştırıcı olabilir ancak size rekabet avantajı sağlar. Bir rakip, yalnızca Instagram’da olduğunuzu görebilir ve çabalarını daha geniş bir sosyal platform yelpazesine odaklayabilir, bu da sonunda işlerinin sizinkinden daha iyi performans göstermesine yol açar. Yaklaşık 3-4 sosyal ağda olmak genelde kolaylıkla yönetilebilir. Tek bir platforma güvenmeyin, çünkü bir gün o platform ortadan kalkabilir ve elinizde hiçbir şey kalmaz

#12 Ücretsiz teslimat fırsatı sunun.

Ücretli gönderime karşı ücretsiz gönderimi denemek oldukça önemlidir. Küçük bir sosyal takipçisi olan yeni bir mağazanız olduğunda, satın almayı teşvik etmek için ücretsiz kargo sunmak daha etkilidir. İnsanlar, henüz güvenmedikleri bir şirkete fazladan ödeme yapmak istemiyor olabilirler, bu nedenle ücretsiz nakliye teklif etmek, riski azaltır. Çevrimiçi mağazaların yaklaşık %50’si ücretsiz gönderim sunar, bu da teklif ettiğinizde size diğerlerine göre avantaj sağlar. AliExpress dahil birçok tedarikçi, ücretsiz gönderim sunar; bu brüt kârınız üzerinde büyük bir etki yaratmadan uygun fiyatlı gönderiler sunmanıza olanak tanır. Belirli bir sepet fiyatının üzerine ücretsiz kargo kampanyası yapmak sepet ortalamalarını yükseltmek için güzel bir strateji olarak kullanılabilir.

#13 Pazarlamayı ana odak noktanız haline getirin.

Pazarlama ve reklamcılık size para kazandırır, bu nedenle mağazanızı mükemmelleştirmek için zamanınızı boşa harcamayın. Günde birkaç kez olmasa da günlük olarak sosyal medyada aktif olarak paylaşımda bulunmalısınız. Ürünlerinizi öne çıkarmak için dergiler ve bloglar ile iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca reklam için bir bütçe oluşturmayı da unutmayın. Düzenli olarak blog içeriği yazmak, web sitenizin sıralamasını yukarı taşımaya yardımcı olacaktır. Mağazanızın görünürlüğünü artırarak daha fazla müşteri bulma şansına erişirsiniz. 

#14 İlk günden itibaren reklamlar oluşturun.

Reklamlar, müşteriye dönüşen trafiği getirir. Ancak, kazanan reklamınızı bulmak için farklı ürünlerle denemeler yapmanız gerekecek. Amacınız 9000$ gelir elde etmekse, reklamlara yaklaşık 3000$ harcamanız gerekebilir. Başlangıç ​​reklam maliyetleri ilk başta zor olacaktır, bu nedenle daha küçük bir bütçeyle başlayıp sonradan büyütmekte fayda var. Bir reklamın optimize edilmesinin 3-5 gün sürdüğünü de unutmayın.Kârınızı reklamlarınıza yatırmaya devam ederseniz, işiniz hızla büyüyecektir. Hangi ürünlerin en çok satan olacağını ve ürün fiyatınızın reklamlar için sürdürülebilir olup olmadığını anlamak birkaç hafta sürecektir. 

#15 Terk edilmiş alışveriş sepetlerini kurtarmayı öğrenin.

Farklı terk edilmiş alışveriş sepeti uygulamaları ve e-posta biçimleriyle denemeler yapın. Her sepeti kurtaramazsınız. Ancak, bunların %1-5’ini dahi dönüştürebilirseniz, finansal olarak yeni bir müşteri kazanmaktan çok daha kârlıdır. Baymard’a göre terk edilen sepet oranı ortalama olarak %60-80 arasına denk geliyor. Terk edilmiş sepetler normal olsa da, dönüşümü gerçekleştirmek için elinizden gelen her şeyi yapmalısınız. Dönüşümü sağlamak için, alışveriş sepeti terk edildikten sonraki altı saat içinde ilk e-postayı göndermiş olmanız gerekir. Daha sonra kurtarmaya çalışırken en az 3 e-posta göndermeyi de düşünün. Satışı dönüştürmeye yardımcı olmak için ek bir indirim sunabilirsiniz. %10 indirimle başlayabilir ve son e-postanızda henüz geri almadıysa %15 indirim teklif edebilirsiniz.

#16 Müşterilerinizle konuşun ve ihtiyaçlarını öğrenin.

Müşterilerle ilişkiler kurmak zaman alıcıdır ancak yapılması gerçekten önemlidir. Müşterilerinizi daha iyi anlamak için yapabileceğiniz en basit şey, onlara tek tek e-posta göndermek. Her müşteriye manuel olarak e-posta gönderip satın aldıkları üründen memnun olup olmadıklarını, mağazanızda olmasını istedikleri başka ürün türleri veya hakkında daha fazla bilgi edinmek istedikleri herhangi bir blog içeriği türü olup olmadığını sorabilirsiniz. Bu bilgiyi sağlamak için ekstra bir teşvik olarak gönderdiğiniz ilk e-postadaki geri bildirimlerine teşekkür olarak bir VIP indirim kodu verebilirsiniz. Tüm insanlar yanıt vermeyecektir, ancak yanıt verenler, müşterinizin ihtiyaçlarını daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca onlara daha iyi bir hizmet sunmanıza da yardımcı olur.

#17 Web sitenize dışarıdan bağlantılar oluşturun.

Geliri artırırken reklam harcamasını azaltmak için harici backlinkler oluşturmak önemlidir. Bunu, ürünlerinizi alakalı ve popüler bloglarda veya dergilerde tanıtarak veya bloglarda misafir yazıları yazarak yapabilirsiniz. Web sitenize ne kadar çok organik trafik çekerseniz, reklamlara o kadar az para harcarsınız. Örneğin, başka bir blogda misafir yazısı yazdığınızda belirli bir ürünü tanıtmıyor olsanız da web sitenize tıklamalar alabilirsiniz. Web sitenize tıklama aldıktan sonra, yeni müşteriler bulmaya çalışmaktan çok daha ucuz bir yöntem olarak en çok satan ürününüzle onları yeniden hedefleyebilirsiniz. 

#18 Müşterinize ayrıcalıklar tanımanın yollarını düşünün.

Müşterilerinize doğru davranırsanız, geri gelmeye devam edeceklerdir. Müşterilerinizle iletişimde kalın. Onlara değer verdiğinizi gösterin. Onlara yeni ürünlere veya ek bir indirime ilk erişim izni verdiğiniz bir “müşteriye özel etkinlik” düzenleyebilirsiniz. Onlara küçük bir ücretsiz hediye veya indirim kodu verirken müşteriniz oldukları için ne kadar minnettar olduğunuzu bildiren teşekkür notları göndermek etkili bir yöntem olacaktır. Müşterilerinizle ilişkinizi güçlendirirken onları neyin mutlu edeceğine dair beyin fırtınası yapın.

#19 SMART hedefler belirleyin.

Specific, (Spesifik), Measurable (Ölçülebilir), Achievable (Ulaşılabilir), Relevant (Amacına Uygun), Time-bound (Zaman Sınırlı) yani SMART hedeflere sahip olmak oldukça önemlidir. Hedeflerinizin iyi tanımlandığından emin olun. Hedefinize ne zaman ulaşabileceğinizi tahmin edebilmek için zaman çizelgeleri belirleyin. Mantığa dayalı bir hedefe ihtiyacınız var ve bu hedefi ulaşılabilir kılmak için ihtiyacınız olan kaynaklara sahipsiniz. Son olarak, fazladan zaman ayırmadan hedefinize ulaşmanıza olanak tanıyan bir zaman çerçevesi belirlediğinizden emin olun. İyi tanımlanmış bir hedefe bir örnek şu olabilir: 31 Aralık 2021’e kadar bir ayda en az 10.000 gelir elde edin.

#20 İşi sadece kitaplardan öğrenemezsiniz.

E-ticaret topluluklarında aktif olmak, blogları okumak ve ara sıra çevrimiçi kursa katılmak daha fazla bilgi edinmek için harika seçenekler. Ancak, kitaplarınızın arkasına saklanamayacağınızı anlamalısınız. Mağazanız üzerinde çalışmanız gerekiyor. Çalışmaktan çok araştırmaya zaman harcamak size satış getirmeyecektir. Bir şeyi deneyerek ve takıldığınız bir sonraki adımda Google’a başvurarak çok daha fazlasını öğrenebilirsiniz. 

Birkaç hata yaptıktan sonra başarılı olmaya başlayacaksınız. Hatalarınız, başarıya giden yolunuz hakkında size ipuçları verir. Bu yüzden yolda öğrenin, başarısız girişimlerde bulunun ve finansal hedeflerinize ulaşana kadar çalışmaya devam edin, pes etmeyin. Kendi başınıza başarılı olmak için gerekenlere sahipsiniz. Kendinize inanmalısınız. 

#21 Sizin için doğru olanları bulmak için uygulamalardaki ücretsiz denemelerden yararlanın.

Yeni bir mağaza sahibi olarak denemeler yapmak büyük bir rol oynar. Shopify App Store’daki çeşitli uygulamaların ücretsiz denemelerini test etmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Mağazanızı işletmek daha da yoğun hale gelmeden önce hangi uygulamaların en yararlı olduğunu belirleyin. Tabii ki, hangi uygulamaların en etkili olduğunu bulmak için belli bir trafiğinizin ve satışlarınızın mevcut olduğundan emin olmak isteyeceksiniz. Ek satış ve terkedilmiş alışveriş sepeti uygulamaları gibi işinizi büyütmenize yardımcı olan uygulamalarla başlayabilirsiniz. 

#22 Ek satış teklifleriniz olduğundan emin olun.

İlk satışınızı almak çok heyecan verici olabilir. Ancak tüm ürünlerinizde ilk günden itibaren ek satış teklifleriniz varsa, kolay satış fırsatını kaçırmamış olursunuz. Halihazırda kredi kartını ortaya koymuş müşterilere daha fazla ürün satmak (upsell), yeni müşteriler çekmeye çalışmaktan çok daha kolaydır. Yalnızca ortalama sipariş değerinizi artırmakla kalmayacak, aynı zamanda reklam harcamalarınızı daha da ucuza getirerek müşteri başına daha fazla kâr elde edeceksiniz.

#23 Satışa başlamadan önce mağazanızın eksiksiz olduğundan emin olun.

Birisi bir çevrimiçi mağazayı ilk kez açtığında, genellikle süreçteki birkaç adımı tamamlayamaz. Mağaza sahiplerinin yaptığı en büyük hata, boş bir ana sayfaya sahip olmak. Uygun alanları kendi reklam metniniz ve logonuzla doldurmayı ve ana sayfanıza grafikler eklemeyi unutmayın. Ayrıca, her şeyi kategoriler olmadan gruplamak yerine, doğru şekilde kategorilere ayrılmış ürünlere (elbiseler, etekler vb.) sahip olduğunuzdan emin olun. İletişim bilgilerini, geri ödeme politikalarını ve nakliye ayrıntılarını da web sitenize eklemek önemlidir. Satışa başlamak için ne kadar heyecanlı olsanız da, satışları artırmak için web sitenizin optimize edildiğinden emin olmanız önemlidir. Tamamlanmış bir mağazaya sahip olmak, müşterilerinizin yeni mağazanızdan güvenle alışveriş yapmalarını sağlayacaktır.

#24 Sadece reklamlara bağlı kalmayın.

Reklamlarınızın mağazanıza en büyük para kazandıran unsurlardan biri olma ihtimali yüksektir. Ancak kendinizi yalnızca Facebook, Instagram veya Google üzerinden para kazanma ile sınırlamak istemezsiniz. Arama motoru optimizasyonu, ürünlerinizi bloglara ve popüler dergilere yönlendirmek, içerik oluşturmak, sosyal medyada aktif olmak, e-posta pazarlaması ve daha fazlasıyla e-ticaret mağazanıza trafik çekmek için zaman ayırın. 

Pazarlama, yalnızca reklam oluşturmanın çok ötesine geçer. Markanızı ne kadar çok ortaya koyarsanız, o kadar çok satış elde etme olasılığınız artar. Sayfaları anahtar kelimelerle optimize ederek organik trafiğinizi oluşturun. Alanınızdaki popüler yayınların ve blogların bir listesini oluşturun ve ürünlerinizi öne çıkarmak için onlarla iletişim kurmaya başlayın. Hashtag’leri kullanarak, günde birkaç kez gönderi paylaşarak, özgün ve eğlenceli içerikler üreterek sosyal medyada hedef kitlenizi oluşturun. E-posta listenizi oluşturun ve müşterilerinize düzenli olarak promosyonlar gönderin. Sadık müşterilere özel indirimler sunduğunuz bir program oluşturun.

#25 Her zaman yeniden hedefleme (retargeting) reklamları yayınlayın.

Daha öncesinde etkileşime geçtiğiniz, satış hunisinde belirli bir noktaya getirdiğiniz müşterilere yeniden pazarlama yapmak sıfırdan bir müşteri kazanmaktan çok daha ekonomiktir. Sepetlere eklenen ürünleri yeniden hedefleyerek, kaybedilen müşterileri geri kazanmayı deneyebilirsiniz. Bu ilk seferinde satın almaya hazır olmayan müşterileri çekmenizde size yardımcı olacaktır. Satış yaptığınız ya da bir şekilde dönüşüm aldığınız müşterilerinizin sizden alışveriş yapma olasılığı oldukça yüksektir. Elde ettiğiniz kitlenizi kullanmazsanız bu kitlenin bir değeri olmaz.

#26 Müşterilerilerinizden gelenleri paylaşın.

İlk satışlarınızı almaya başladığınızda, müşterilerinizden ürünlerinizle fotoğraf çekmelerini isteyin. Ayrıca online mağazanızdaki bazı öğelerle fotoğraf çekmek için arkadaşlarınıza, ailenize veya influencerlara ulaşabilirsiniz. Giyim veya başka aksesuarlar satıyorsanız, ürünlerinizi kullanan veya giyen çok sayıda kişinin fotoğrafını çekmek sosyal kanıt sağlamanıza yardımcı olabilir. Müşteriler, düzenlenmiş bir resimde nasıl göründüğünden ziyade ürünün gerçekte nasıl göründüğünü görmek ister. Müşterilerinizle iletişime geçin ve resimlerini sosyal medyada sizinle paylaşmalarını isteyin. Ifluencerlara fotoğrafları için ödeme yapıyorsanız, onları reklamlarınız için kullanabilirsiniz. Müşterilerinizin resimlerini reklam için kullanmaktan kaçının, ancak izinleri dahilinde sosyal medyada paylaşmaktan veya web sitenize eklemekten çekinmeyin. Müşterinize her zaman fotoğrafta etiketleyerek kredi verin.

#27 Sınırlı satış kampanyaları ekleyin.

Pazarlama yöntemlerinizde aciliyet duygusu yaratmak mağazanızın satışlarını artırmanıza yardımcı olabilir. Bunu yapmanın en kolay yollarından biri, mağazanıza bir sınırlı satış bölümü eklemektir. Bu bölümde, tüm ürünlerinizin üzerinde bir geri sayım sayacı olmalıdır. Müşterilerin daha fazla fırsat arayarak geri gelmesini sağlamak için her zaman yeni bir ürün seçkisine sahip olmalısınız; bu yüzden eklediğiniz ürünler haftada bir kez değiştirilmelidir. İnsanların indirimli ürünlerinizi kolayca bulabilmesi için üst navigasyonunuza bir sınırlı satış indirimi bölümü ekleyebilirsiniz. İlk ve son kategoriler en yüksek sayıda tıklamayı aldığından, bu bölümü navigasyonunuzdaki son kategori yapmayı hedefleyin.

#28 İndirim kodlarınızı bir indirim kodu sayfasına ekleyin.

Online müşteriler için ürün fiyatı önemlidir. Daha fazla tasarruf etmek için indirim kodlarını bulmalarını sağlayan araçlar ve uygulamalar kullanacaklardır. Ürünlerinizi her zaman, müşterilerinize zarar vermeden indirim yapabilecek kadar yüksek fiyatlandırmalısınız. Bazı mağazalar, üst navigasyonlarında veya sayfa altbilgilerinde, mağazaları için indirim kodlarını ekledikleri bir teklif sayfası içerir. Ayrıca sosyal medyanızda “FB10” veya “INSTA15” gibi indirim kodlarının olmasını da tercih edebilirsiniz. Müşteriler kâr ettikleri ve harika bir ürün aldıkları için heyecanlanacaklardır. Böylece satışınızı çok yönlü bir kazanç haline getirmiş olacaksınız. 

#29 Zayıf yönlerinizi ve eskikliklerinizi dışarıdan temin edin.

Bir işi yönetmeye gelince, herkesten daha iyi yapabileceğiniz şeyler ve başkalarının sizden daha iyi yapabileceği şeyler olacaktır. Girişimci olmak, her türlü işin ustası olmanızı gerektirse de, mücadele etmeniz gereken bazı alanlar olacaktır. Harika ürün açıklamaları yazıyor olsanız, muhasebe veya pazarlamada çok iyi olsanız da, en iyi olduğunuz şeyi yaptığınızdan emin olmanız gerekir. Yeterince iyi olmadığınızı düşündüğünüz alanlarda açığınızı kapatacak birini bulmak iyi bir fikir olabilir. İşbirliği başarının sırrıdır. Zayıf olduğunuz yerde güçlü olanlarla çalışın. İyi olduğunuz şeye bağlı kalırsanız, işinizde daha büyük bir getiri göreceksiniz. Zayıf yönlerinizi dışarıdan temin ederseniz, dengeli ve kârlı bir iş yaratırsınız. 

#30 İşletmenizi mümkün olduğunca otomatikleştirin.

İşletmenizi basitleştirmek için e-ticaret otomasyon araçlarını kullanın. Bazı Shopify araçları, yalnızca birkaç tıklamayla sipariş işlemeyi ve pazarlamayı otomatikleştirmenize olanak tanır. İşinizi ne kadar çok otomatize edebilirseniz, satış yapmaya veya özgürlük ve esneklik temelli yaşamaya odaklanmak için o kadar çok zamanınız olur. Çalışan değil, mağaza sahibi olun. Zamanınızı yiyebileceği için işi yürüten kişi olmak istemeyebilirsiniz. İşin sahibi, parayı kazanan ve hayatı kendi şartlarına göre yaşayan kişi olun.

#31 Popüler ama güvenilir bir niş pazar seçin.

Modaya uygun bir mağaza açmak risklidir. İlk olarak, çoğu insan bir trendi zirveye ulaştığında keşfeder. Yani satışlarınız muhtemelen seri artış göstermeyecek. İkincisi, şu anda bir şeyin yükselişte olup olmadığını veya kalıcı olup olmayacağını bilmek zor. Örneğin, stres çarklarının popülaritesi hızla yükseldi ve hızla yok oldu. Öte yandan, taytlar ilk ortaya çıktığında, hiç kimse uzun ömürlü olup olmayacağından emin değildi. Fitness ve moda içinde tayt için hala büyük bir pazar görüyoruz.

Yeni mağazanız için doğru iş fikirlerini seçmek söz konusu olduğunda, gelecek yıllarda güvenebileceğiniz bir şey aramalısınız. Modaya uygun bir ürün varsa, satışlardan yararlanmak için mağazanıza bir ürün koleksiyonu olarak ekleyin. Ancak tüm mağazanızı kısa vadeli bir trende dayandırmayın. Moda, fitness, evcil hayvan ürünleri, telefon aksesuarları, güzellik veya mücevher gibi zamana yenik düşmeyen nişlere odaklanın. Bu nişlerde trendler ortaya çıkacak ve en çok satanlardan para kazanmanıza alan yaratacak. Ancak popüler, istikrarlı nişlere bağlı kalırsanız işinizin ilerleyen zamanlarda hayatta kalma olasılığı daha yüksektir.

#32 Fiyatla rekabet etmeyin.

En önemli e-ticaret ipuçlarından biri, ne olursa olsun kârlı kalmanız gerektiğidir. Rakiplerinizi fiyatlarınızla geride bırakma tuzağına düşmeyin, bu kaybedilen bir savaştır. Müşteriler ürünler için adil piyasa değeri ödeyeceklerdir. Elbette indirimi severler; ancak o müşteriye ürünü ilk pazarlayan kişi genellikle kazanır. Amazon’da stoksuz satış yapıyorsanız, en iyi fiyat kazanır. Google’da diğer stoksuz satış yapanların aynı ürünü sattığı reklamlar yayınlıyorsanız, burada da en iyi fiyat kazanır. Ancak, Facebook reklamları yayınlarsanız, bir blogda yer alırsanız veya sosyal medyada organik olarak bulunursanız, ürününüzü önce bulurlarsa, büyük olasılıkla satışı kazanırsınız. Her zaman geçici çözümü bulun.Kârınızdan vazgeçmek zorunda kaldığınız bir barikatla karşılaşırsanız, vazgeçmek zorunda kalmayacağınız başka bir yol arayın.

#33 Bir blog oluşturun ve sağlıklı trafik çekin.

E-ticaret mağazanızda bir blog başlatmak, müşterilerinizi eğitmenize, yeni müşteriler bulmanıza ve mağazanızdan daha fazla para kazanmanıza yardımcı olabilir. Blog içeriğinizi oluşturmak, SEO ve sosyal medya aracılığıyla mağazanıza organik olarak daha fazla trafik getirir. Niş içeriğiniz nitelikli trafik getirdiğinden, hedef kitlenize ürününüzü gösterip gelir kazanma amacıyla yeniden hedefleme reklamlarını kullanabilirsiniz. Ardından, en iyi ürünlerinizi özel günler ve tatiller için hediye olarak sunduğunuz hediye kılavuzları aracılığıyla blog içeriğinizden para kazanabilirsiniz. İlgili ürün bağlantılarını içeriğinize yerleştirerek blog yazarak da gelirinizi artırabilirsiniz. 

#34 Ürün videoları oluşturun.

Videolar, mağazanız için dönüşümleri ve satışları artırmaya yardımcı olabilir. Ürün videoları oluşturmanın iki amacı vardır. İlk olarak, farklı ürün açılarını göstermek veya ürününüzü nasıl kullanacağınızı göstermek için sayfanıza ürün videoları ekleyebilirsiniz. İkincisi, ürün videosunu bir pazarlama aracı olarak kullanabilirsiniz. Facebook video reklamları yüksek düzeyde etkileşim, tıklama ve satın alma gösteriyor. Video içeriği oluşturmak zaman alıcı olsa da, sonuçta satışlarınızı etkili bir şekilde artırmanıza yardımcı olur. Ayrıca, birçok marka çok fazla video içeriği kullanmadığından markanıza rekabet avantajı sağlar.

#35 Bir sadakat programı oluşturun.

Mağazanız için bir sadakat programı oluşturmak, müşterilerinizi elde tutmanıza yardımcı olur. Her zaman yeni müşteriler bulmaya çalışmanız gerekirken, halihazırda sahip olduğunuz müşterileri elde tutmak daha düşük maliyetlidir ve geri dönüşü daha değerlidir. Amaç, tekrar satın alımlarınızı artırmaktır. Markanıza sadık olan müşteriler, yeni müşterileri geride bırakacak şekilde size gelmeye devam edecekler. Uzun vadede ne kadar çok müşteriyi elinizde tutarsanız, işletmeniz o kadar çok para biriktirir ve kazanır. İster reklamlara ister başka bir ücretli pazarlamaya yatırım yapmış olun, müşterilerinizi kazanmak için finansal bir yatırım yaptınız. Neden zaten sahip olduğunuz müşterilerden en iyi şekilde yararlanmayasınız? 

#36 Online alışverişi kolaylaştırın.

Bir sonraki önemli e-ticaret ipucu, müşterileriniz için çevrimiçi alışverişi kolaylaştıracak adımlar atmaktır. Web sitenizde gezinmeyi kolaylaştırın. Müşterilerin satın alımlarından emin olabilmeleri için ürün incelemeleri ekleyin. Resimlerinizin ve reklam metninizin ürünü doğru bir şekilde temsil ettiğinden emin olun. Güvenilir ve popüler ödeme araçları sunun. Hızlı yükleme süreleri sağlamak için site hızınızı test ettirin. Stokta olmayan ürünleri sitenizden kaldırın. Gönderim ve iade detayları gibi müşterilerinize değer katacak sayfalar ekleyin. 

#37 E-posta listenizi oluşturun.

E-posta pazarlaması, her ne kadar göz ardı edilse de ürünlerinizi potansiyel ve mevcut müşterilere pazarlamanın en etkili yollarından biridir. Markanızı ve ürünlerinizi hedef kitlenize tanıtmaya devam edebilmeniz için bir exit intent pop-up veya çeşitli müşteri çekme yöntemleriyle e-posta toplamayı düşünebilirsiniz. Müşterileri tekliflerinize ulaşmak için e-postalarınızı açmaya yönlendirecek konu başlıkları oluşturmak için zaman harcamak isteyebilirsiniz. Konu başlığınızda indirimlerden “bugüne özel %50 indirim” gibi bahsetmek, e-ticaret işletmeleri için genellikle iyi sonuç verir. En iyi performans gösteren ürünlerinizi sergileyin. E-posta pazarlaması söz konusu olduğunda, aynı zamanda en iyi müşterilerinize özel teklifler gönderebilir, terk edilmiş sepetleri kurtarabilir ve müşterilerinizi niş pazarınızla ilgili ipuçları ve püf noktalar ile eğiterek değer artırabilirsiniz. 

#38 Bir SSS (Sıkça Sorulan Sorular) sayfası oluşturun.

Çevrimiçi mağazanızda, en yaygın müşteri sorularınızı yanıtladığınız bir SSS sayfası olmalıdır. Sayfanın bağlantısını sık soru soran müşterilere gönderebilirsiniz. Sorulara yanıt veren bir sayfaya sahip olarak destek e-postalarının sayısını da azaltmış olacaksınız. Nakliye süreleri ve maliyetleri, geri ödemeler, boyutlandırma ve ürünle ilgili diğer sorular hakkındaki sorular SSS sayfasında ele alınmalıdır. Müşteriler düzenli olarak belirli ürün soruları soruyorsa, ürün sayfanıza da daha fazla ayrıntı eklemeniz gerekebilir.

#39 Ürün incelemeleri alın.

Ürün incelemeleri, markanızın satış hunisinde müşterilere yol göstermek için ihtiyaç duyduğu sosyal kanıtı sağlar. İlk satışlarınız başladığında, müşterilerinizle iletişime geçmeli veya müşterilere otomatik mesajlar göndermek için Ürün İnceleme Eklentisi gibi bir Shopify uygulaması kullanmalısınız. Müşterileri ürün sayfanıza fotoğraf incelemeleri bırakmaya teşvik edebilirsiniz. Müşteriler ürününüzü sosyal medyada paylaşırsa, onlardan web sitenize bir inceleme bırakmalarını ve resimlerini eklemelerini isteyebilirsiniz. Potansiyel müşterilere ürünlerinizi kullanan ne kadar çok kişi gösterebilirseniz, müşteri kazanma ihtimalinizi o kadar artırırsınız. Başkalarının mağazanızdan ürün satın aldığını ve sevdiğini bilmek, yeni müşterilerin satın almalarında emin olmalarına yardımcı olur.

#40 Web sitenizi niş anahtar kelimeler için optimize edin.

Çoğu online mağaza sahibi, Facebook veya Google reklamları veya influencer pazarlama gibi kısa vadeli para kazanma taktiklerine odaklanır. Bununla birlikte, en önemli e-ticaret ipuçlarından biri, bir arama motoru optimizasyonu stratejisi de düşünmeniz gerektiğidir. Eğer online mağazanızı altı aydan fazla çalıştırmayı planlıyorsanız arama motoru optimizasyonu, organik trafiğinizi oluşturmanıza yardımcı olabilir. Anahtar kelime aramalarında üst sıralarda çıkmayı başardığınızda, reklamlara daha fazla harcama yapmak zorunda kalmadan müşteri tabanınızı ve satışlarınızı büyütebilirsiniz. Reklam hesabınız ve marka sayfanız öngörülemeyen nedenlerle kapatılabilir; bu yüzden tek bir platforma bağlı kalmayın. Reklam hesabınız bir günlüğüne bile kilitlenirse, mağazanızdan başka yollarla para kazanmaya devam edebileceğinizden emin olmak isteyeceksiniz. Bir arama motoru optimizasyonu stratejisi, doğru şekilde yürütülürse mağazanıza çok sayıda ücretsiz trafik çekmenize yardımcı olabilir.

#41 Doğru ödeme aracını seçin.

Her ülkenin, aralarından seçim yapabileceğiniz kendi ödeme araçları vardır. PayPal, Apple Pay, Shopify Payment, Stripe veya 2-Checkout gibi ödeme ağ geçitleri sunmayı hedeflemelisiniz. Ülkeniz bu tür ödeme ağ geçitlerini müşterilere sunamıyorsa, bölgenize uygun güvenilir bir ödeme yöntemi seçmeye özen göstrin. Müşterilerinize tercih ettikleri şekilde ödeme yapmayı seçebilmeleri için farklı ödeme seçenekleri sunmaktan çekinmeyin.

#42 Navigasyonunuzu optimize edin.

Üst navigasyonunuz, ‘Ev, Moda, Takı, Aksesuar, İndirim’ gibi kategorilerinizi listelediğiniz menüdür.Navigasyonunuzdaki ilk ve son öğeler en çok tıklamayı alır. Çoğu insan ilk sıraya bir ana sayfa butonu koyarken, önce bir ürün kategorisi eklemek aslında daha stratejik olacaktır. Müşteriler indirimli ürünlere göz atmayı severler, bu nedenle en sonda olması da faydalı olabilir. Hangi ürün koleksiyonuna veya sayfasına daha fazla dikkat çekmek istiyorsanız onu ilk ve son sıraya koymalısınız. Üst navigasyonunuzu nasıl adlandırdığınız çok önemlidir. Bazı moda markaları, farklı müşterileri için alışverişi kolaylaştırmak için üst navigasyonlarında “Kadın” ve “Erkek” ifadesini kullanmayı tercih ediyor. Genel kategorileri başlıkta tutmak ve belirli alt kategorilere sahip olmayı tercih edebilirsiniz. Örneğin, muhtemelen üst navigasyonunuza “Elbiseler” eklemezsiniz, ancak “Kadın” , “Moda” veya “Giyim” ekleyebilirsiniz.

#43 Hemen şimdi başlayın.

E-ticaret ipuçları söz konusu olduğunda, en önemlisi e-ticaret işinizin başlatılmasını ertelemeyi bırakmaktır. Evet, bazı hatalar yapacaksınız, ama aynı zamanda onlardan çabucak kurtulacaksınız. Birçok insan bir iş kurmayı hayal ederken bunun aslında ne kadar kolay olduğunun farkında değil. Bir işe başlayan ve beş, altı, yedi basamaklı gelirlere ulaşan insanlarla ilgili okuduğunuz başarı hikayeleri oldukça gerçek. Kendinize inanın çünkü inanmak başarınızı hızlandıracaktır. Ne kadar uzun süre beklerseniz, pazarınızdaki rekabet o kadar artar. Bu yüzden bu yazıyı okumayı bitirir bitirmez ilk adımı atın.

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir