Dijital Pazarlama – Terimler Sözlüğü
- Byte
- Dijital Pazarlama – Terimler Sözlüğü
Satış Döngüsü (Sales Cycle) - Satış döngüsü, bir işletmenin/şirketin bir tüketiciye satış yapma sürecini ifade eder. Bir satışı kapatmakla ilgili her bir faaliyeti ifade eder. Kullanılan adımlar spesifik değildir. Her şirketin satış döngüsünde kullandığı bir dizi adım ve aktivite olabilir. Ancak, her adım satışı kapatmak için çalışır. Ortalama satış döngüsü, potansiyel müşteri hakkında ilk bilgiden, örneğin satışın kapanmasına kadar geçen sürenin uzunluğudur. Satış döngüsü tipik olarak yedi adımdan oluşur: bilgi, araştırma, yaklaşım, ihtiyaç değerlendirmesi, sunum, kapanış ve takip.
Satış Kabul Edilen Potansiyel Müşteri - Satış kabul edilen müşteri adayı, müşteri adayı gerçek bir müşteri adayı olarak incelendikten ve onay için satış ekibine iletildikten sonra bir satış ekibine ulaşan nitelikli bir pazarlama müşteri adayını ifade eder. Başka bir deyişle, satış tarafından kabul edilen bir müşteri adayı, gözden geçirilmesi ve uygun bir müşteri adayı için tanımlanmış standartları karşıladığı ve ardından müşteri adayını onaylamaları için satış ekibine iletilmesi gereken bir müşteri adayıdır. BANT yöntemi genellikle bir satışı nitelendirmek için kullanılır. BANT, bütçe, yetki, ihtiyaç ve zaman çerçevesi anlamına gelir.
Sayfa Hızı (Page Speed) - Sayfa hızı, bir Google Inc. araç ailesini ifade eder. Araçlar, web sitesi performans optimizasyonlarına yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Sayfa hızının dört ana bileşeni; Sayfa Hızı Modülü, Sayfa Hızı Öngörüleri, Sayfa Hızı Hizmeti ve Sayfa Hızı Chrome DevTools uzantısıdır. Araçların her biri, bir sitenin Google'ın en iyi uygulamalarına uygunluğuyla ilgili sorunları tanımak ve düzenleme sürecini otomatikleştirmek için oluşturulmuştur.
Sayfada Geçirilen Süre (Time On Page) - Sayfada geçirilen süre, bir web sitesi ziyaretçisinin bir sayfada veya web sitesinde geçirdiği süreyi ifade eder. Sayfadaki süre, sayfaların ne zaman yüklendiğini kaydetmek için zaman damgalarını kullanan bir Google Analytics aracıdır. Kullanıcıların zamanlaması, bir sayfanın açıldığı ve çıkış zamanı, sayfa veya web sitesindeki zamana eşittir.
Şema İşaretlemesi (Schema Markup) - Şema işaretlemesi, arama motorlarına bir işletme, yer, kişi, ürün veya şeyle ilgili daha alakalı bilgiler sağlamak için web sitesi HTML'sine eklenen bir HTML kodunu ifade eder. Şema işaretlemesi, yapılandırılmış veriler veya zengin snippet'ler olarak da adlandırılır.
Site İçi SEO (On Page SEO) - Sayfa içi SEO, arama motorlarında daha üst sıralarda yer almak için tek tek web sayfalarını optimize etme pratiğini ifade eder. Daha yüksek sıralama genellikle daha fazla trafik oluşturmaya eşdeğerdir. Daha alakalı trafik için anahtar kelime ve kelime öbeği tabanı. Sayfa içi SEO, pazarlamacıların daha iyi arama sıralaması ve sonuçları için optimize edebileceği bir sayfanın içeriğine ve HTML kaynak koduna atıfta bulunur.
Siyah Şapka SEO’su (Black Hat SEO) - Siyah şapka SEO, bir web sitesini arama motoru sonuç sayfasında daha üst sıralarda sıralamak için kullanılan etik olmayan bir dijital pazarlamayı veya SEO pazarlama yöntemlerini ifade eder. Uygulama, rakip sitelerin sıralamasını düşürür ve etik olmayan reklamveren sitelerin sıralamasını yükseltir. Toplu dizin bağlantısı oluşturma, makale döndürme ve bir rakibe bırakılan olumsuz yorumlar gibi olumsuz SEO içeren spam taktikleri kullanılır. Kişisel kazanç (daha yüksek web sitesi durumu) için kötü niyetli pazarlama taktikleridir. Rakiplerin sitelerini hacklemek de siyah şapka SEO olarak kabul edilir. Google gibi arama motoru sağlayıcıları, aldatıcı olan veya yönergelerine uymayan optimizasyon taktiklerini siyah şapka yöntemleri olarak görür.
Sıralamalar (Rankings) - Sıralama, bir web sitesinin arama motoru sonuçlarındaki konumuyla ilgili genel bir terimi ifade eder. Bir sitenin arama motoru sonuçlarının en üstünde veya son sayfalarında olması asla "garanti edilmez". SEO ve site kalitesi, bir sitenin konumunu büyük ölçüde etkiler. Sıralama bir anahtar kelimeye özeldir, bu nedenle bir pazarlamacı/web yöneticisi, arama sonuçlarının ilk sayfasında yer alan ve bazılarında olmayan anahtar kelimelere sahip bir web sitesine sahip olabilir. Bir sitenin sıralaması, farklı sorgular ve arama terimleri için artabilir ve azalabilir.
Sohbet Botu (Chat Bot) - Sohbet botu, işitsel veya metinsel yöntemlerle konuşma yapmak için kullanılan bir bilgisayar programını ifade eder. Sohbet botu ayrıca sohbet robotu, talkbot, sohbet botu ve Yapay Konuşma Varlığı olarak da adlandırılır. Sohbet botları, web sayfası sohbet pencereleri gibi farklı yollarla insanlarla sohbet eder. Sohbet botlarının birincil amacı, tüketicilere anında müşteri hizmeti veya bilgi edinme sağlamaktır. Programlar, insan davranışını ve tepkisini simüle etmek için tasarlanmıştır. Sistemler hem karmaşık hem de karmaşık değildir. Gelişmiş sistemler doğal dili işler. Anahtar sözcük girişiyle ilgili veri tabanları ise yanıtları sağlamak için karmaşık olmayan sistem taramasıyla anahtar sözcük girişlerine bakar.
Sorgular (Queries) - Sorgular, bir konuyu aramak için bir arama motoruna anahtar sözcükler ve tümcecikler yazan bir İnternet kullanıcısı için kullanılan bir terimi ifade eder. Bir sorgu örneği, bir arama motoruna "Yerel mekanik nasıl bulunur" yazmaktır. Sonuçlar, yerel mekaniğin ve yerel mekaniğin nasıl bulunacağına ilişkin olacaktır.